Rabu, 17 Oktober 2012

Di sisi anak cemerlang itu, dia punya seorang ibu yang hebat!!

Wahai ibu…Berdoalah untuk kejayaan anakmu


Doa itu senjata orang mukmin.Apatah lagi jika doa itu datangnya dari mulut seorang ibu yang solehah kepada anaknya yang soleh dan solehah.Sungguh !!Allah s.w.t pasti akan peduli dengan doa itu.Para malaikat juga penghuni langit akan turut mengaminkan doa itu.Para ibu sekelian…Berdoa dan teruslah berdoa tanpa henti selagi dirimu masih bernadi….

Sebagai seorang ibu yang solehah pasti sangat prihatin dengan pembentukan peribadi dan kecemerlangan anak-anak dalam akademik .Semua ibu di dunia ini inginkan anak-anak yang mulia pekertinya dan cerdas akalnya.Rata-rata kita merasa sangat berpuas hati dan berbangga andai permata hati kita mampu mendapat markah tertinggi di dalam kelas atau straight A dalam peperiksaan.Itu tidak menjadi kesalahan ,malahan itulah saranan Rasulullah ;jadilah muslim yang terbaik.Jadilah muslim yang cemerlang dunia dan akhirat.Dan saya begitu yakin, di sisi seorang anak yang cemerlang,dia punya seorang ibu yang hebat.

Antara tips untuk menjadi ibu solehah yang diredhaim Allah s.w.t. ini ialah:

Pada waktu malam:

• Sekiranya suami berjemaah di masjid,jadilah imam untuk anak-anak yang berada di rumah

• Bacalah sekurang-kurangnya zikir Subhanallah,walhamdulillah,Allahuakbar dengan suara yang jelas bersama dengan anak-anak

• Setelah itu ibu berdoa dalam bahasa melayu yang difahami anak-anak.Sebutlah nama anak satu persatu di hadapan mereka dengan memohon kebaikan untuk mereka.Anak-anak pasti rasa berbangga dan sangat gembira.

• Sesudah berdoa bersalaman dengan anak-anak.Jangan lupa dakap mereka seikhlasnya, cium pipi dan dahi mereka,dan ajar anak untuk melakukan perkara yang sama kepada ibu.

• Ambil masa 10 minit untuk sesi tazkirah.Ibu boleh menyampaikan kisah-kisah nabi,nasihat,terjemahan hadis atau ayat Al-Quran dan sebagainya.

• Setelah anak selesai solat Maghrib,pastikan mereka baca Al-Quran paling kurang satu muka surat.Jangan lupa ibu juga mesti duduk bersama-sama mendengar bacaan anak.Kesalahan bacaan mereka mesti diperbetulkan.Wajibkan anak-anak membaca Al-Quran terlebih dahulu sebelum membaca buku pelajaran sekalipun waktu peperiksaan.

Ambil berat pelajaran anak-anak.Setiap malam peruntukan masa lebih kurang sejam untuk duduk dengan anak-anak.Anak-anak yang berada di tadika hinggalah tahun 4 sentiasa memerlukan bimbingan ibu.Buatkan jadual untuk mereka.Ulang kembali topik yang telah diajar di sekolah dengan memberikan latihan yang berkaitan dengan tajuk.

• Anak-anak yang berada di tahun 5 dan ke atas biasanya sudah pandai berdikari,namun ibu mesti sentiasa memerhati dan memantau pembelajaran mereka.Pada peringkat ini sentiasalah meniupkan kata-kata semangat dan perangsang agar mereka sentiasa bermotivasi tinggi untuk terus belajar.

Buatkan sendiri air penerang hati untuk mereka.Bacakan air itu dengan doa-doa yang kita inginkan dan surah-surah khusus.Al-Fatihah,selawat,yaasin dan sebagainya atau biasakan apabila ibu membaca Al-quran sediakan sebotol air dan berilah anak-anak minum dengan air tersebut.

• Berusahalah untuk bangun bertahajud di malam hari.Subhanallah!!!sangat hebat ganjarannya untuk mereka yang bangun di tengah malam di saat orang lain lena dibuai mimpi.Apatah lagi seorang ibu yang berdoa untuk kesejahteraan anak-anaknya.Pohonlah padaNya dengan penuh harapan dan iringan air mata.

• Sewaktu anak-anak berada di sekolah,doakan anak-anak agar sentiasa dipermudahkan urusannya di sekolah.Sekalipun mereka tidak berada di depan kita.Doakan sentiasa…

• Sewaktu peperiksaan menjelang tiba,ambil tahu subjek apa yang akan diduduki oleh anak-anak pada hari tersebut beserta masa peperiksaan berjalan.Contohnya subjek Sains jam 8-9 pagi.Dalam tempoh itu sentiasa panjatkan doa agar anak dilapangkan dada,diberikan ketenangan,dipermudahkan untuk faham soalan,dapat membuat pilihan jawapan yang tepat dan diilhamkan jawapan yang bernas dan tepat.Lakukan berulang kali sehinggalah tamat waktu peperiksaan.Bukanlah maksudnya selama satu jam itu ibu hanya duduk berdoa, tidak melakukan apa-apa kerja.Ibu hanya perlu berdoa di dalam hati dan ingat kepada si anak yang sedang menjawab peperiksaan sambil ibu menyiapkan segala urusan kerjanya.Sedekahkan Al-fatihah,selawat,apa sahaja ayat-ayat Al-Quran kepada anak agar dilapangkan hatinya oleh Allah ketika menjawab soalan

• Sesungguhnya,doa seorang ibu yang solehah itu sangat makbul di sisi Allah.Teruskan berdoa untuk kesejahteraan dan kejayaan anak-anakmu di dunia dan akhirat.

Moga saya dan kamu mampu menjadi ibu-ibu yang hebat ini, mendidik zuriat kita menjadi yang soleh dan solehahTiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rintihan kami...

"Tuhanku...aku tidak layak masuk syurgamu
tapi aku tak sanggup untuk menanggung seksa nerakamu
dari itu ya Allah kurniakanku taubat
Ampunkan dosaku...
sesungguhnya Engkaulah pengampun dosa-dosa besar.."

Duhai anak-anak...
Rasulullah s.a.w meninggalkan kepada kita dua perkara.Andai kita berpegang kepadanya selama-lamanya kita tidak akan sesat..iaitu
AL-QURAN dan AL-HADIS..

Justeru,marilah sama-sama kita berusaha untuk menjadi pencinta Al-Quran.Kalau buku pelajaran kita boleh baca..kalau surat khabar kita boleh menatapnya berjam-jam lamanya..tv kita boleh tonton semahu kita..inikan pula Al-Quran yang mana bila membacanya satu huruf dibalasNya dengan sepuluh kebajikan..masyaAllah amat besar ganjarannya...

Marilah kita tanamkan azam dan tekad di hati untuk membacanya walau setengah muka setiap malam...mudah-mudahan kelak kita mampu mengkhatamkannya paling kurang sekali dalam setahun dan menghayati isi kandungannya...

Ya Ilahi ...ya Rabbi...jadikan kami hamba-hambaMu yang cintakan kitab suciMu...Moga kami tergolong dalam golongan orang-orang yang Engkau kasihi..Amin...